A SZELLEM ÚTJA AZ ERŐ ÚTJA 1. Fejezet



Mert Szellememben van a bölcsesség mélysége, 
Hogy Szellemem által gyarapodhass, 
Mondja a Kegyelem Szelleme. 
Mert ezek a dolgok titokba vannak rejtve. 

Ó, de ezeket a titkokat feltárom azoknak,
Akik az Én kegyelmem gyülekezetében vannak. 
Tanulj meg a jelenlétemben maradni. 
Tanulj meg az arcodon maradni.
És Én feltárom a földbe rejtett kincseket. 
És meglátod, mondja a Kegyelem Szelleme, 
Hogy még az ördögnek is engednie kell.


A Szent Szellem bennünk végzett munkája
 Az örökkévalóság elmúlt szakaszaiban egy hatalmas, összetett terv bontakozott ki Isten bensejében az emberiség számára. Végtelen bölcsességében semmit sem hagyott ki, ahogyan áttekintette a korszakokat. Generációról generációra haladva eltervezett minden apró részletet mindenkinek az életében, aki valaha a Föld színén fog élni. Isten vágya az volt, hogy minél több embert visszanyerjen Sátán lázadó táborából, és összegyűjtsön magának egy népet, amelyet családjának nevezhet.
Valamikor ennek a mennyei tervezésnek az ideje alatt, jóval az idők kezdete előtt, a te neved is feljött Istennél!  Ekkor Ő megfogalmazott egy tökéletes tervet csak a te számodra, ami különbözik minden más tervtől, ami bárkire vonatkozik, aki valaha megszületett. Képzeld el – az Atyaisten áttekintett a hatalmas űrön és az időn, és előre látta azt a pillanatot, amikor te ezen a Földön fogsz élni. Ekkor pontosan eltervezte, hogyan legyen ez a pillanat kitöltve!

Az Ő tervét kell választanunk
Isten egy tökéletes tervet gondolt ki mindannyiunk számára. Az Ő tervében előre elrendelte, hogy fiaivá és lányaivá váljunk a keresztnél. De köztünk és Isten tökéletesen megfogant tervei között ott áll egy lehetséges akadály: Az Istentől kapott szabad akaratot használva, választanunk kell, hogy abban a tervben járunk, amit Ő rendelt el az életünkre. Isten közeledni próbál mindannyiunk felé, hogy átadhassa az életünk személyes tervét.
A kereszt hirdetésével kezdi, ami arra ösztönöz, hogy elfogadjuk Jézus Krisztust Szabadítónknak és Urunknak. Ha elfogadjuk Jézust, megtettük az első lépést abba a tervbe, amit Isten a világ megalapozása előtt kijelölt számunkra. De ha elutasítjuk Őt, akkor, mint sokan előttünk, mi is úgy fogunk élni és meghalni, hogy sosem tesszük meg az első lépést létezésünk isteni célja felé - ez a lépés pedig a megváltás elfogadása.
Egyszer, amikor Indiában szolgáltam, végig néztem az előttem álló ezrek sokaságán, és elcsodálkozam azon, hogyan tud az Isten külön tervet készíteni minden egyes személy számára abban a hatalmas tömegben.
Az igazság az, hogy Isten minden Ádám óta született ember számára kigondolt egy tökéletes tervet. Csupán arra vár, hogy minden egyes személy megtudja, mi az a terv, és azt válassza. 
Jézus az emberiségnek szánt örökélettel kapcsolatos tervéről beszélt a Máté 7, 13-14-ben:
Menjetek be a szoros kapun, mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják.
Jézus szavai azt jelzik, hogy az emberek nagyrészének úgy végződik az élete, mint egy nagy végső utazás az Isten nélküli örökkévalóságba. Megtörténhet, hogy az ember leéli az életét, meghal, és a pokolba jut Jézus ismerete nélkül vagy Isten tervének betöltése nélkül. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy Isten egy tökéletes megváltói tervet és célt készített annak a személynek, akkor is, ha az sosem ismerte ezt fel. 
De hála Istennek neked nem kell közéjük tartoznod! Ha rátaláltál a keresztre, és befogadtad Jézust személyes Megváltódnak, semmi sem akadályozhatja meg, hogy megtudd Isten további tervét az életedre. Csak annyit kell tenned, hogy a Neki való engedelmességet választod.

A Szent Szellem imádkozik értünk
Tehát valahol, valamilyen módon Isten nagy és lenyűgöző teremtési tervében felbukkant a te neved is. És Isten, az Ő örök bölcsességével és tanácsával kijelölt az életedre egy tökéletes tervet. Aztán a Szent Szellem csodálatos módon végighallgatott minden részletet, amint az Atya eltervezte a születésed, a szolgálatod, a sikered, a megváltásod és a személyes életed minden pillanatát. 
Lényegében a Szent Szellem kapta azt a megbízást, hogy Isten tervét felülvigyázza az életedben. Senki sem tudja úgy bemutatni azt a tervet, mint Ő. Ő ott volt. Hallotta, ahogy az Atya eltervez minden apró részletet.
És ez nem minden. A Szentháromság harmadik tagja szemtől szemben és teljes egyenlőségben áll a Szentháromság másik két tagjával, a hatalmas Jehovával és a nagy Logosszal (Jézus). De amikor Isten gyermekévé lettél, a Szent Szellem beleegyezett, hogy benned lakozzon és felajánlja szolgálatait. Az eljövetelének egyik fő célja az, hogy imádkozzon érted. 
Miért küldte el Isten a Szent Szellemet, hogy az benned éljen? Azért, hogy az Ő Fia képmására változtathasson téged. És hogy ezt a célt elérje, a Szent Szellem magával hozta az Ő imanyelvét, hogy minden területen imádkozhasson, ami téged érint.
Ezzel az imanyelvvel olyan közvetlen kapcsolatba kerül veled, ami mindenki mástól független, még a saját elmédtől is. Amikor a Szent Szellem imádkozik érted, fogja a tervet, amit az Atyától hall, és kiárasztja a szellemedre. A terv kifejezésére használt nyelv, ami átárad rajtad, egy természetfölötti nyelv.
Akárhányszor lehetőséget adsz a Szent Szellemnek, Ő ezt a nyelvet fogja használni, hogy imádkozzon az elhívásodért, az Isten tervéért az életedben, hogy felépítsen, és betöltsön az Ő szent erejével. Ahogy a hited engedi Őt cselekedni a szellemedben, úgy fogja átadni Magát neked. Ki fog emelni téged mindenből, amitől Jézus szabaddá tett, és be fog emelni mindenben, amiről Jézus azt mondja, hogy te vagy Őbenne. 
Ha akarsz, bemehetsz a szobádba, és két, három vagy akár tizenkét órán keresztül is imádkozhatsz ezen a természetfölötti nyelven, és Isten, a Szent Szellem fog megalkotni minden egyes szót, ami a szádból kijön. Te döntöd el, hogy imádkozol vagy sem. De minden alkalommal, amikor úgy döntesz, hogy imádkozol, jobban meg fogsz erősödni a rád vonatkozó terveit és céljait illetően, mintha nem imádkoztál volna. 
Isten terve számodra a Szellemben van, és a Szent Szellem benned van. A Szent Szellem fel van fegyverkezve minden ismerettel, amit Isten megváltói tervében hallott az életedről még a föld teremtése előtt. Minden alkalommal, amikor megvizsgálja a szívedet, azzal a céllal teszi, hogy beleimádkozza ezt a tervet – Isten gondolatát veled kapcsolatban, - és életre hívja azt.

A természet törvényének alárendelése
Hosszú ideje vagyok betöltekezve Szent Szellemmel, de még mindig csodálkozom, hogy a Szentháromság harmadik személye kiválasztott engem arra, hogy bennem lakjon! Miután behívjuk Őt, Ő betölt bennünket, és felülvigyázza Isten tervét az életünkben – ha belegondolunk, ez nagyobb kegyelem, mint amit valaha is remélhettünk volna. Az a természetfölötti nyelv pedig, amit magával hoz ennek a tökéletes tervnek a megismerésére, talán a legnagyobb csoda.
Minél többet megismerünk az Isten tervéből, a Szent Szellem (aki a szellemi törvények végrehajtója) annál jobban alá tudja rendelni a természet törvényeit az életünkben. A természet törvénye irányítja a körülményeket, amelyek körül vesznek bennünket; ettől függ, hogy a dolgok ellenünk vagy értünk dolgoznak; ettől függ, hogy gazdagok vagy szegények, egészségesek, boldogok vagy szomorúak leszünk. 
De Isten úgy tervezte, hogy a természet törvényei alárendelődjenek a szellemi törvényeknek. És mivel az életünkre vonatkozó mennyei terv egyenesen Isten szívéből származik, szellemi törvényként lép érvénybe. 
Amikor időt szánunk a Szellemben való imádkozásra – bármennyi is legyen az -, mennyei titkokat és szellemi törvényeket mondunk ki. A Szent Szellem ezután alkalmazza ezeket a törvényeket, és biztosítja, hogy a körülmények – a természeti törvények – összhangba kerülnek az Isten céljaival és tervével az életünkben. Nem lehet túl sokáig imádkozni kitartóan anélkül, hogy azok a dolgok, amelyek nem tartoznak az Isten tervébe, el ne kezdjenek lehullani rólunk.
Egyszer megkérdeztem az Urat: „Miért adtál nekünk ilyen különös nyelvet az imádkozásra?” A következőt válaszolta a szellememnek: 
„Nem született még olyan emberi nyelv, aminek a szókincse teljes mértékben ki tudná fejezni, hogy ki vagyok Én benned Jézus Krisztus által. Mivel nem létezik ilyen szókinccsel rendelkező nyelv, létre kellett hoznom a Magamét, és kölcsönadtam neked, amíg itt vagy a földön. Csak addig kaptad, amíg feljössz a mennybe. Utána megszűnik. De addig is a te ismereted részleges, Én mindent tudok – az egész megváltói tervemet az örökkévalóságra. Ha ellened jön az ördög, ne aggódj. A gyengeségeid miatt elkezdek majd közbenjárni érted a terv alapján. És bár a te ismereted részleges, én majd imádkozom azért, amire szükséged van.

A nagy csere:
Cseréljük le a mi tervünket az Isten tervére
Amikor nyelveken imádkozunk, egy természetfölötti csere történik. Nézzük meg, mit mond a Róma 8,27-28:
Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Lélek gondolata, mert Isten szerint jár közben a megszenteltekért. Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.
Mit jelent az, hogy „aki pedig a szíveket vizsgálja”? Azt jelenti, hogy a Szent Szellem folyamatosan átkutatja a szívedet azzal a szándékkal, hogy eltávolítson mindent, ami szemben áll Isten, a te Atyád, a Tervező akaratával. Aztán a Szent Szellem helyettesíti ezt azzal a tervvel, amelyet a te személyes életedre kapott az idők kezdetekor, amikor Isten kigondolta a tervét számodra. Ő beleimádkozza a szellemedbe Isten tökéletes tervét, hogy ne csak azt tudd, mi az elhívásod, hanem azt is, hogy hogyan töltsd be azt az elhívást Isten tökéletes időzítésében, akaratában és erejében.
Isten a te földi terveidet és ötleteidet az Övéire cseréli ez által a természetfölötti csereeszköz által, ami a személyes épülésre való nyelveken szólás. Minden kétely nélkül tudhatod, hogy amint átadod magad ennek a mennyei cserének, minden a javadra válik, mert szereted az Istent, és céljai szerint kaptál elhívást.

Ő segít megtalálni az elhívásunkat
Azonban csupán az Ige olvasása által nem tudod felfedezni a célt, amire Isten elhívott. De mindent megtudhatsz belőle, amit tudnod kell a hívők örökségéről. Mindent megtudhatsz a megváltásról, a gyógyulásról, a bőségről, a megigazulásról, a Mennyről, a vérről és a szolgálatokról. Viszont kizárólag a Bibliából nem tudhatod meg, mire hívott el Isten téged egyénileg, mint a Krisztus Testének tagját.
Nincs olyan könyv, hogy „Roberson könyve”, amiből személyes útbaigazítást kaphatnék. Kijelentés által kell felfedeznem a saját mennyei elhívásomat, a Szent Szellem személyes, bennem végzett munkája által. 
Senki sem ismeri jobban az elhívásunkat, mint a Szent Szellem. Ő ott volt Isten jelenlétében, amikor megszületett az elhívásunk. Ezért hozta magával természetfölötti nyelvét, amikor eljött, hogy bennünk lakozzon. Túlságosan tudatlanok vagyok ahhoz, hogy tudjuk, hogyan imádkozzunk az elhívásunkért. Ezért bölcsességének és tanácsának hatalmas tárháza lakik a szellemünkben, arra várva, hogy felszabaduljon a nyelveken szólás által. 
Az 1 Kor 14, 14 azt írja, hogy amikor nyelveken szólunk, az emberi szellemünk imádkozik, az értelmünk azonban gyümölcstelen. Tehát lényegében a Szent Szellem alkotja meg ezt a természetfölötti nyelvet a szellemi emberünk belsejében. Aztán létrejön a nyelv és az autoritás átruházása a Szent Szellem személyétől a mi emberi szellemünkbe. 
Ez a mennyei átruházás képessé tesz bennünket külön-külön, mint Krisztus Testének tagjait ezen a földön, hogy Isten autoritásával imádkozzunk nyelveken, tudván, hogy a Szentháromság másik két tagja meghallgatja az imáinkat. Ha az átruházás nem történt volna meg, a Szent Szellem imádkozna, nem mi. De mivel megtörtént, szó szerint a mi emberi szellemünk imádkozik, ahogy a Szent Szellem megalkotja az imát.

Isten útja a legjobb
Azt talán tudjuk, hogyan kell igényelni az örökségünket. Lehet, hogy jól mennek a kijelentések is: „Enyém a gyógyulás! Enyém a bőség!” De hogyan juthatunk hozzá a Szent Szellemnek ahhoz a hatalmas erejéhez, ami bennünk lakik – ahhoz az erőhöz, ami feltámasztotta Jézust a halálból -, hogy akkor is megjelenjenek az áldások az életünkben, amikor problémákkal szembesülünk? És ami ennél is fontosabb, hogyan fedezhetjük fel mennyei elhívásunkat?
Vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy jobb utat találjunk ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására, mint amit Isten adott, amikor kijelölte, hogy a Szent Szellem jöjjön és képviseljen bennünket?
Isten tehát nem bízott bennünket a szolgálatában álló több ezer angyalának egyikére. Annál többet érünk számára. Nem, Ő olyan magasra ment, amennyire csak tudott, és magára a Szent Szellemre bízott rá bennünket, aki aztán eljött, hogy lakozást vegyen bennünk. Tehát hogyan lehetnénk sikertelenek, amikor a Szentháromság harmadik személye alkotja meg az imát, és a másik két tagja biztosít arról, hogy valóra is válik? Ezt nevezném üzembiztos tervnek!

Isten bölcsessége Sátán stratégiáival szemben
Azon a napon, amikor eldöntöd, hogy bezárkózol az imafülkédbe, hogy minőségi időt tölts az Úrral imában, belépsz a menny tantermébe itt a földön, ahol a Szent Szellem lesz a Tanítód. Szükséged lesz arra a „tanteremre”, ha valaha be akarod tölteni a mennyei elhívásodat.
Ne feledd, Isten azt mondja, hogy legyünk okosak, mint a kígyók és ártalmatlanok (szelídek), mint a galambok (Máté 10, 16). Miért mondja ezt Isten? Mert Sátánnak egy egész fegyverraktára van, ami ellen csak az Isten bölcsességével lehet harcba szállni. 
Például tegyük fel, hogy Sátán belép a szobába, fején a szarvai, hátul a farka, és így szól: - Bocsáss meg, kedves keresztény, amíg kiveszem az Isten Igéjét a szívedből.” 
Te ránézel, és azt mondod: - Nem kapod meg az Igémet!
Erre ő: - Miért nem?
- Mert te vagy az ördög!
- Mi árulta el?
- A szarvaid meg a farkad. (A keresztény néphagyomány szerint így öltözik az ördög.)
Ekkor azt mondja az ördög: - Soha többé nem jövök ilyen öltözetben. Szerzek egy báránybőrt, és azt veszem fel. Aztán észrevétlenül belopódzom, és kilopom belőled az Igét. Észre sem fogod venni, ki tette, mert a vallást fogom használni, hogy elcsábítsalak. A körülményeket fogom használni. A gazdaságot fogom vádolni. Vagy a férjedet, a feleségedet. De valamilyen módon ki fogom venni belőled az Isten Igéjét, és azt sem fogod tudni, ki tette!
Jézus három pontban adta tudtunkra, hogy Sátán egyetlen célból jön: hogy öljön, lopjon és pusztítson (János 10, 10). És jobb, ha tudod, hogy a gonosz gyakorlott ebben! Semmi mást nem tesz, csak ezt a három dolgot. Az ölés, lopás és pusztítás a specialitása, amióta csak kialudt a fénye, és leesett a mennyből (Ézsaiás 14,12). És ha nem jól ítéled meg őt – ha nem veszed komolyan -, téged is elpusztíthat!
Most már láthatjuk, miért kell olyan okosnak lennünk, mint a kígyó, és olyan szelídnek, mint a galamb. Mégis vannak, akik azt mondják, hogy nincs szükségük a Szent Szellem segítségére, amikor imádkoznak. Félretolják az Ő nyelvét, és nem engedik, hogy Ő imádkozza Isten gondolatait értük órákon át. Vajon mit gondolnak, ki ellen harcolnak? Valami gyenge kis szellemi lény ellen?
Sátán nem olyan ellenség, akit semmibe vehetnénk. Okos fickó, és egyetlen célja van: hogy öljön. Semmi mást nem tesz; semmi mást nem ismer. És ha nem számolod fel a stratégiáit az Isten bölcsességével, akkor ki fog ölni minden jót az életedből.
Mivel ez az igazság, hogyan tarthatja áldozatnak egy hívő, ha imában tölt két-három órát? Ezzel igazából ezt mondja: „Nagy személyes áldozatot hoztam tegnap este. Hagytam, hogy Isten imádkozzon értem három órát!”
Nem, ez a hívő nem hozott nagy áldozatot. Csupán élvezte a Szellem által való imádkozás felbecsülhetetlen kiváltságát. A Szent Szellem megalkotott egy imanyelvet a bensejében, ami kapcsolatba lépett a Krisztus gondolataival és a mindenható Isten végtelen bölcsességével az ő életéért!
Emberileg nem tudom felfogni, hogyan működik ez a természetfölötti folyamat. De biztosíthatlak, hogy használni fogom, amit Ő nekem adott!
Az én mennyei Atyám ezt ígérte nekem, és tovább adhatom neked: Ha továbbra is hűségesen törekszel arra, hogy megismerd Istent az Ő Szelleme által – és ennek a folyamatnak egyik fontos része a nyelveken imádkozás -, akkor öt év múlva nem leszel ugyanaz az ember, aki most vagy. Nem siránkozva fogsz visszatekinteni az évekre, hogy minden nap egyforma volt, egyik hónap ugyanolyan, mint a másik; és úgy telt el három-négy év, hogy ugyanolyan legyőzött és változatlan maradtál, amilyen az elején voltál. 
Nem, ha keresed az Istent az Ő Szelleme által, akkor öt év múlva, amikor visszatekintesz, látni fogod, hogy növekedtél szellemileg. Jobb emberré lettél. Elkezdted megismerni Jézust úgy, ahogyan a Szent Szellem nyilatkoztatta ki Őt neked. És jó úton vagy afelé, hogy betöltsd mennyei elhívásodat, amint az kibontakozik előtted!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések