A PRÓFÉTA SZOLGÁLATA 1


1. A próféta hangja
A mai gyülekezetek legnagyobb szüksége a prófétai szolgálat helyreállítása. Az utóbbi években ismét felfedezték a prófétai ajándékot, de még nagyon nagy a hiány próféták iránt. A gyülekezet nem fog eljutni az igazi érettségre, amíg Isten fel nem emeli a prófétákat az ő emberei között. Majdnem kétezer éven keresztül nem lehetett hallani a próféták hangját. Most a mi időnkben áll ez helyre. (Tom Marshall – A próféták feltűnnek). 

Világos látás
Látás és vezetéshiány van a mai gyülekezetekben. Sok keresztyén csak egyik divathullámot követi a másik után, de semmit sem fejez be teljesen. Sok gyülekezet gyenge a látások területén és csak más sikeres gyülekezeteket másol. A Biblia azt mondja, hogy „látás nélkül elvész a nép”. (Péld. 29:18). A próféták hiánya látáshiányt okoz a gyülekezetekben. Pál azt mondja,

„Mert ha a trombita bizonytalan zengést tészen, kicsoda készül a harcra? 1 Kor 14:8.

Az Egyháznak szüksége van prófétákra, akik világos hívást tudnak adni a harcra. Jelenleg a harc vesztésre áll, mert nem világos a cél. Egy csodálatos összevisszasággal vagyunk körülvéve. Mindenki azt állítja, hogy igaza van és sok keresztyént ideoda dobálnak a mindenféle új hullámok, amik elérik őket. Egy világos prófétai szó kell, ami felkészíti a gyülekezetet a győzelemre. A próféták hozzák el Isten tervét a gyülekezet számára. A keresztyének úgy beleragadhatnak a világ eseményeibe, hogy nem látják, mit cselekszik Isten. Ez igaz egy olyan zavaros időben, amikor nagyon határozottan látni Isten kezének munkáját. A próféták vezetést és látásokat fognak adni ezekben a helyzetekben, és így Isten népe tudni fogja, mi történik, és mit tegyenek. Például Gád próféta tanácsot adott Dávidnak, hogyan kerülheti el a bajt.

Azonban Gád próféta azt mondta Dávidnak, "Ne maradj a várban. Menj Júda földjére. Így Dávid elhagyta azt és elment Héreth erdőségeibe.” 1 Sám 22:5.

Egy nép vagy nemzet számára az az állapot, hogy nincs próféta Isten ítéletét (átkot) jelenti. „Jeleinket nem látjuk, próféta nincs többé és nincs közöttünk, aki tudná: meddig tart [ez]? „Zsolt 74:9

Mi jelenleg keveset vagy egyáltalán semmit sem értünk Istennek az emberekre vonatkozó teljes tervéből. A gyülekezet halálra unja magát, hiányzik egy út, egy gondolati vonal, egy vezetés, mert hiányzik ez a fajta érzékenység. Mi magunk is látjuk, hogy a programoknak és szolgálatoknak ez a módja rossz eredményre vezet. (Art Katz – Milyen a prófétai gyülekezet).

Mind a gyülekezetben, mind a világban egy új éhség van a próféciák iránt. Ez az éhség a vezetés iránti növekvő vágyból fakad, hogy túléljük a napjaink erőszakos, zavaros időszakát (Rick Joyner – A Próféta szolgálata).

A mi időnk egyik sajátossága, hogy olyan kevés hang rendelkezik egy megkülönböztetett üzenettel. Ez manapság egy fájó hiány a hatalommal mondott világos üzenet iránt. Miközben sok evangéliumi igehirdető van, miközben nem vagyunk a hit igazi bajnokai nélkül, szomorúak vagyunk a próféták hiánya miatt; "Azt mondja az Úr", ami az Úrral való bensőséges, közvetlen közelségből született, kapott megbízás. Egyre fontosabb számunkra azt tudni, hogy mi az a bizonyos eltérő az általános igazságtól és a szolgálattól, ami Isten kijelentése mára, hol vagyunk mi, és mi Istennek ezekre az órákra vonatkozó akarata. (T. AustinSparks). A próféta látja a szellemi irányokat és Isten akaratát, a nagyobb panoráma – képet. Ő nem a részletkérdések embere: „hogyan tegyük ezt vagy azt”. Ő egy nagy ívű látással rendelkezik, amire szüksége van a gyülekezetnek, hogy lásson, ami az életének fő iránya lesz. Egy ilyen áttekintés nélkül a közösség a jelenleg mozdulatlan marad. Olyan dolgokban fognak megmaradni, amik valóban szűkre szabottak és jelentéktelenek, mert nem láthatják, mit cselekednek, és hogy hol vannak ebben a pillanatban egy sokkal nagyobb összefüggésben, amihez kapcsolódnak és amiben tovább mozdulnak. Prófétai áttekintés nélkül beleragadnak azokba a sürgető programokba, amik nagy valószínűséggel testből születtek vagy valami dolognak a szükségességéből és nem a prófétai, apostoli dolgok folytonosságából. (T. AustinSparks – Mi a prófétai ultimátum?).

Időnként szükségünk van egy prófétai hangra, hogy segítsen nekünk meglátni a nyilvánvalón túli dolgokat, és hogy felfedezzük Isten kezét a gondviselésszerű körülményekben. (Őverna Tompkins – Előrehaladás a prófétálásban, 14.o.).

Isten vár a látásokkal bíró emberekre. Valami nagy dolgot megtenni, csupán egy olyan ember kell, akinek van látása, aki felkészült, hogy feláldozza magát annak a célnak. Isten megragad egy embert és beleéget egy látást az ő szívébe. Egy tanítványra van szükség, ami azt jelenti, hogy Isten kell, hogy megragadjon mindent, amivel az a személy rendelkezik. Ahhoz, hogy egy látás beteljesüljön, nekünk mindent oda kell adni azért. (Clark Taylor Péld 29:18).
A prófétai ajándék és a próféta szolgálata
A közelmúlt éveiben azt láttuk, hogy növekedett a prófétai ajándékok megnyilvánulása a gyülekezetekben. Ez az ajándék a Szent Szellem által a hívűk bátorítására és felkészítésére adatott. Ez egy olyan ajándék, ami minden hívűnek rendelkezésére áll, hogy megtapasztalja azt. Valójában azt kell, hogy mondjuk, hogy komolyan kell keresnünk a prófétálás ajándékát. (1 Kor 14:1,3). Azonban nem mindenki próféta, aki prófétál. Egy (intés, figyelmeztetés) bátorítás; amikor valaki érzékel a szellemében valamit, azt ki kell mondani. Azt a csábítást, hogy azt mondjuk „azt mondta az Úr” el kell kerülnünk. Az intés könnyebben korrigálható, mint a prófécia. A cél a próféciánál a minőség és tisztaság, nem a mennyiség. (Peake Jeremiás). Alázatossá tesz bennünket, ha megismerjük a különbséget a prófécia és az intés (bátorítás) között. Az intés nem prófécia. (Mario MurilloA prófécia).

Neked lehetnek szellemi ajándékaid és meglátásaid, de az nem jelenti azt, hogy Isten – ezzel együtt egy irányító, hatalmi pozícióba helyezett téged. Isten a Szent Szellem által ad ajándékokat az embereknek, de az irányító, hatalmi pozíciók az Úr Jézus által vannak létesítve (gyülekezet vezetősége). Bajba kerülünk, ha hibázunk a kapott ajándékunk működési területét illetően. (John Bevere – Ezt mondta az Úr 131.o.).

Különbség van a prófétálás ajándéka és a próféta szolgálata között. Egy próféta elhívása Istentől van, aki egy vén a vezetőségben. Egy próféta, aki vén, arra van elhívva, hogy Isten szavát mondja. Ő Isten szószólója. Jóllehet a prófétálás ajándéka minden hívőnek adatott, amint a Szent Szellem akarja, a próféta szolgálata egy elhívás egy személy életében. Ez az a szolgálat, amire a gyülekezetnek valóban szüksége van.

A valóságban az ajándékok folytonossá válnak. Néhány ember esetenként kap próféciát (ez az, ahol a legtöbb próféta elindul). Mások sokkal gyakrabban prófétálnak. Néhány ember, akik vének, éppen csak az elején tartanak a prófétálásnak. Más vének kifejlődnek egy teljes prófétai szolgálatra. A fő cél minden keresztyén életében, hogy fejlődjön az ő szolgálatában. Nem kell erőlködni, hogy pontos megnevezéssel lássuk el az egyes emberek szolgálatát. Szabadoknak kell lenni arra, hogy Isten hívja el és készítse fel őket. Ha áttekintjük a mai prófétai mozgalmat, akkor gyakran az alázatosság, a szentség, és a szellemi érettség hiányoznak azokból, akik Isten hangját szólják. Sértődöttség, büszkeség, elbizakodottság és szellemi érettség hiánya sokszor látható az életükben. Címek önmagukban nem rosszak, de a testünk az, ami hajlamos az öndicsőítésre és emberek elismerésének keresésére. Próféta címet adva magunknak, sóvárgunk a megkülönböztetésre és a felfedezésre. Óvatosaknak kell lennünk olyan módon cselekedve dolgokat, ami finom, elfogadható módon hívja fel a figyelmet a mi ajándékunkra.

Közülünk azok, akik úgy érzik, jogosan használják a „próféta” címet, vegyük figyelembe, hogy a Szentírás csak két példát hoz arra, ahol az emberek úgy azonosítják saját magukat, mint próféták. Az első az 1 Kir 13:18, ahol az öreg próféta találkozik a fiatal prófétával, és azt mondja, "Én próféta vagyok ugyanúgy, mint te" és így meggyőzi őt, hogy menjen haza vele. Azonban az öreg prófétára való hallgatás a fiatal prófétának az életébe kerül. A másik példa a Jelenések könyvében fordul elő és Jezabellel kapcsolatos, "...aki saját magát prófétának hívja" (Jelenések 2:20) (John Paul Jackson).

 Erőteljes próféták
  A prófétálás ajándéka nagyon nagy áldás a gyülekezet számára, de a kapott próféciák közül nagyon sok bizonytalan. Nem ez az az út, amit követni kell. Pál mondja: „ha mindnyájan prófétálnak és bemegy egy hitetlen, vagy avatatlan, az mindenektől megfeddetik, mindenektől megítéltetik, És ilyen módon az ő szívének titkai nyilvánvalókká lesznek; és így arcra borulva imádja az Istent, hirdetvén, hogy bizonnyal az Isten lakik ti bennetek. „ 1 Kor 14:24,25. Ilyen erőteljes prófécia nem gyakori a gyülekezetben. Jeremiás mondta, hogy az Úr szava olyan, mint a tűz, vagy mint a sziklazúzó pöröly, ami a követ darabokra zúzza. (Jer 23:29). A gyülekezet csak akkor fog megtapasztalni erőteljes próféciákat, amikor a próféták a saját helyükre kerülnek a gyülekezetben.

A prófétai szolgálat helyreállása lényeges a gyülekezet ereje szempontjából. A prófétálás ajándéka minden hívő számára adatott, amint a Szent Szellem akarja, a próféta szolgálata viszont egy elhívás egy személy életére. A gyülekezetnek nagy szüksége van erre a szolgálatra. Engedjük, hogy az Úr elküldjön bennünket prófétikus szolgálókat, hogy megvizsgáljon és átvigyen bennünket a tűzön! Küldj el bennünket mártírok nemzetségét – férfiakat megterhelve, meghajolva a teher alatt, összetörve a fenyegető ítélet látása és a végtelen pokol ítélet alatt. (L Ravenhill – Miért késik az ébredés). Azt állítom ezen a reggelen, hogy ez a pulpitus nem a kisbabák helye. Ezekben a napokban, amelyekben élünk szükségünk van a prófétákra. (Leonard Ravenhill – Sírás a tornác és az oltár között).

A próféciában erő van, aminek semmi sem tud ellene állni. (Anne Van Niekerk).

 Próféták a gyülekezetben
A legtöbb próféta működési területe a gyülekezet. A próféta valójában egy vén, aki feketefehéren lát dolgokat. İk kemény kérdéseket és kihívást fognak intézni a gyülekezet tagjaihoz a makacs bűnökkel kapcsolatban, mert szenvedélyük az igazság és a becsületesség.

Minden gyülekezet egymással együttműködő vének csoportja által kellene, hogy vezetve legyen (Csel 13:1; 14:23). A vének minimális száma három vagy négy. A vének közötti kapcsolat erőssége a gyülekezet erősségének a forrása.

Szerző: Ron McKenzie

Fordította: Abonyi Sándor

Lektorálta: Abonyi Sándorné
Jászberény, 20090831

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések