A PRÓFÉTA SZOLGÁLATA 10

Próféták megítélése
Szívesen kell fogadnunk a próféciákat, de mindig meg kell vizsgálni őket.
„A Lelket meg ne oltsátok. A prófétálást meg ne vessétek, Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok! Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!”
(1 Thessz 5:1922).
Az életünk tökéletlen, ezért nincsenek tökéletes próféták sem. Én valószínűnek tartom, hogy a gyakorlott próféták is hibáznak néha. Gyanítom, hogy a legtöbb próféta nagyon boldog lenne, ha az idejük 90%ában igazat szólnának. Még az Istentől jövő próféciáknak is a legnagyobb százaléka valamicskét szennyezett az által, amit a próféta saját szívéből hozzátesz. Ez normális a prófétai gyakorlatban, mert minden próféta ember.
A megoldás nem az, hogy elutasítsunk, hanem, hogy megvizsgáljunk minden próféciát. Még ha egy „nagynevű” prófétától jön is egy üzenet, nem kell feltételeznünk, hogy ő hibátlan. Keresztyének gyakran bűnösnek érzik magukat egy üzenet elutasításával kapcsolatban, mert az egy jól ismert prófétától jön. Nekik emlékezniük kell arra, hogy még a híres próféták is tévednek néha. Valójában azért, mert nagyobb nyomás van rajtuk, hogy prófétáljanak, ezért több hibát fognak elkövetni. Nem kell szégyenkezni a próféciáik elvetése miatt, ha úgy találjuk, hogy nem helyesek.
Nincsenek tökéletes próféták. Annak idején az Ószövetségi próféták is elkövettek hibákat. Isten megengedi az ő prófétáinak, hogy hibákat kövessenek el, hogy alázatban tartsa őket, és hogy megvédjük a gyülekezetet, hogy túlzottan függővé váljanak tőlük. Lazábbá és könnyebbé kell válnunk a nem tiszta és téves próféciák kezelését illetően, úgy hogy azok félretetétele ne okozzon drámát. Ahogyan javul a próféciák megvizsgálása, mi is fejlődünk és a bűnösség érzése nélkül azt tudjuk mondani, "Az nem az Úrtól volt" vagy "Ebben tévedett".
Meg kell tanulnunk elutasítani a próféciákat anélkül, hogy megölnénk a prófétát. A gyülekezetnek el kellene fogadnia a hibát emlékezve arra, hogy minden próféta ember. A prófétáknak boldogoknak kell lenni, ha hallanak az ő hibáikról, mert azokból tudnak tanulni.
A prófétáknak alázatosan el kell fogadni az igazságot, hogy ők homályosan látnak át az üvegen, és az ő látásuk nem teljes. Más szóvak, ők követnek el hibákat. Érett próféták mindenkit bátorítanak, akik felé ők prófétálnak, hogy ítéljék meg, vizsgálják meg és hasonlítsanak össze az Írásokkal mindent, amit ők mondanak. İk nem sértődnek meg, ha az emberek óvatosak. (Stephen L Mansfield – A próféták pásztorlása).

Próféciák megítélése
A Biblia számos alapelvet ad a próféciák megvizsgálására.
1             1 Kor 14:4 – Építi a testet.
2             2 Tim 3:16 – Egyezni kell a Szentírással.
3             Ján 16:13,14 – Fel kell emelnie Jézust.
4             5 Móz 18:22,22 – Őgaz legyen (meg kell valósulnia).
5             5 Móz 13:15 – Istenhez kell vezetnie és engedelmeskedni neki.
6             Róm 8:15 – Szabadságot kell létrehoznia.
7             2 Kor 3:6 – Életet kell hoznia.
8             1 Ján 2:27 – A minden hívőben benne lévő Szent Szellem kell, hogy bizonyságot tegyen.

Minden prófétának dicsőítenie és tisztelni kell Jézust.
„És leborulék annak lábai előtt, hogy imádjam őt, de monda nékem: Meglásd, ne tedd; szolgatársad vagyok néked és a te atyádfiainak, akiknél a Jézus bizonyságtétele van; Istent imádd, mert a Jézus bizonyságtétele a prófétaság lelke. " (Jel 19:10).
Néha nehéz a próféciák megvizsgálása. Egy üzenet úgy tűnik, hogy rendben van, de időt igényel, hogy az beteljesedjen. Néhány bátorító üzenet összhangban van az Írással és nehéz megállapítani hibát. Ezekben a helyzetekben talán hasznosabb a próféták megvizsgálása.

Megbízható próféták
A személyes próféciák megvizsgálása gyakran nehéz lehet. Minden gyülekezetnek szüksége van egy prófétára, aki bizonyítottan jó nyomon halad előre, egy személyre, akiről ismert, hogy az Úr beszédét szólja. Könnyebb megvizsgálni a prófétákat, mint a személyes próféciákat. Egy próféta leellenőrizhető az idők során és látni, hogy az ő élete gyümölcsöt terem az Úrért (Máté 7:1520). Minden gyülekezetnek szüksége van egy kipróbált prófétára, aki megbízható és képes hiteles üzenetet átadni, amikor azt valaki igényli.
Ítéld meg a prófécia szellemét, mielőtt megítéled az üzenet igazságát. (Graham Cooke).
A prófétai szolgálat helyreállítása az egyik legsürgetőbb igény a mai gyülekezetekben. A veszély abban van, hogy szükség idején Isten emberei elfogadják a második legjobbat. Nem kell elfogadnunk minden személyt, aki azt állítja, hogy egy próféta, hanem ki kell próbálni őket, hogy felfedezzük azokat, akiket az Úr küldött. Ha a gyülekezet teljes idejű szolgálatba kell, hogy beállítson prófétákat, meg kell tanulni felfedezni azokat, akiket valóban az Úr hívott el.
Szükségünk van üzenetre a mennyből. Túl sok üzenet jön az emberi szívből és nem a mennyből. Isten olyan prófétákat akar, akik le tudják hozni az üzenetet a mennyből és megváltoztatják vele a dolgokat a földön. (Terry Collins).
Krisztus Testének szüksége van, hogy eljusson az érettségre, hogy meg tudja különböztetni az igazi prófétai üzenetet a próféta saját szavától. Sok mai keresztyén fél elutasítani valakinek bármilyen üzenetét, aki azt állítja magáról, hogy próféta. (Őverna Tompkins – Előrehaladás a prófétálásban).
Jézus figyelmeztetett, hogy hamis próféták és csalók fognak jönni és még a választottak közül is sokakat becsapnak. (Márk 13:22,23). Hamis próféták jelen vannak a világban minden korban, de különösen a mi korunkban igen nagy a tumultus. A prófétai tevékenység sokasodását láthatjuk mindenféle egyénekkel és kultuszokkal, az igazság iránti igénnyel. Ebben a helyzetben a gyülekezetnek nemcsak, hogy szüksége van prófétákra, akik Isten igazságát szólják, hanem meg is kell tanulni megkülönböztetni az igazit a hamistól. Amikor Isten felszabadít egy különleges ajándékot a világban, Sátán megpróbálja szabaddá tenni annak az ajándéknak az utánzatát. Bizonyosak lehetünk, hogy miként Isten helyreállítja a prófétai szolgálatot, Sátán meg fogja próbálni és felemeli a hamis prófétákat.
Gyakran vannak a prófétai kijelentésben olyan szavak, amelyek nem mind igaz prófécia. (Őverna Tompkins Előrehaladás a prófétálásban).
A Biblia számos megvizsgálást ad arra, hogy különválasszuk a valódi prófétai szavakat azoktól, amik hamisak. Minden keresztyénnek alkalmassá kell válnia arra, hogy gyakorlatot szerezzen ebben.

1. Elhívás
Minden igaz prófétát Isten hív el. Egy próféta felkészítésében a kezdet mindig vele lenni. Az nem egy olyan szolgálat, amivel valaki megbarátkozik. Egy igaz prófétai szolgálat mindig egy Istentől való elhívással kezdődik. (Jer 1:410; Ézs 6:18). Jeremiás elítélte a hamis prófétákat, mert ők nem álltak az Úr jelenlétében, hogy hallják az Ő hangját. İk nem az Ő szavát szólták, mert ők nem hallották İt szólni. (Jer 23:18,22). A valódi prófétai szolgálat mindig egy Isteni elhívással kezdődik.
Van ígéret arra, hogy prófétai szolgálat szülessen az Atya akaratából és van prófétai szolgálat, ami testtől – ember akaratából született. Mindamellett mindkettő Isten tervének és ígéretének beteljesítése érdekében fogant, ami test által született annak test által kell fennmaradnia, ugyanakkor, ami Szellem által született az Szellem által tartatik meg. A test testit hoz létre és ezért közvetlenül az ember vágyaihoz szól. A Szellem szellemit hoz létre, és ezért Isten vágyát vetíti előre. (John Bevere Ezt mondja az Úr 4.o.).
Az első jele, hogy egy személy prófétának van elhívva; a prófétálás ajándékának folyamatos megtapasztalása. A legtöbb próféta elkezdi megosztani a prófétai üzenetét a gyülekezeti összejövetelen. Végső fokon az esetenkénti megtapasztalások egy folyamatos gyakorlattá fognak változni. Amikor egy személy rendszeresen átad tiszta és igaz üzeneteket a gyülekezetnek, az annak a jele, hogy Isten elhívta őt egy prófétai szolgálatra. Természeten őrködnünk kell azok felett, kik magukra akarják felhívni a figyelmet, minden összejövetelen üzenetet adva át. Az ő gyümölcseik hiánya teszi őket nyilvánvalóvá.

2. Beteljesült üzenetek
Egy fontos állítás van a próféták megvizsgálásával kapcsolatban az 5 Mózes 18:2ben.
Ha a próféta kijelentett az Úr nevében valamit, és az nem történik meg (vagy megvalósul, amit az Úr nem mondott), azt a próféta elbizakodottságában mondta.
Elbizakodottsággal szólni az Úr nevében azt jelenti, hogy olyat mondani, amit ő nem szólt. Ha a próféta szava nem teljesedik be, akkor ő egy hamis próféta. Ennél a vizsgálatnál legyünk óvatosak. Néha az üzenet azért nem teljesedik be, mert akinek szól, bűnbánatra jut, vagy Isten bemutatja az ő kegyelmét és elhalasztja az ítéletet. A megvizsgálás a pozitív próféciákra sokkal inkább érvényes.
A próféták gyakran előre jeleznek pusztulást és néha a pusztulás nem következik be, de ez mégsem cáfolja az ő Isteni küldetésüket, mint azt Jónás estében is látjuk. Isten kegyelmes és kész elfordítani az ő haragját azokról, akik elfordulnak a bűneiktől. Az a próféta, aki teljes egészében és feltétel nélkül (a szükséges feltételek hozzáadása nélkül) békét és jólétet prófétál, nem követ el szándékosan bűnt bezárva maguk mögött az ajtót, megakadályozva az Úr kegyelmének érvényesülését , de ekkor az igaz próféta egyedül az ő jövendölésének beteljesülése által fog beigazolódni. (Matthew Henry).
Van néhány prófécia, ami nincs feltételhez kötve. Annak beteljesítése egyedül az Úrtól függ. Általában az egy kitekintés az emberi faj egészére vonatkozó tervvel és ígéretekkel kapcsolatosan. (Graham Cooke – Fejlődésünk a prófétai ajándékban 135.o.).
A bizonyíték, hogy egy próféta valóban el volt híva az a tény, hogy az ő szavai hatásosak és beteljesednek. Egy jó példa volt erre Sámuel.
„Sámuel pedig fölnevekedék, és az Úr vala ő vele, és semmit az ő igéiből a földre nem hagy vala esni. És megtudá egész Izráel Dántól Bersebáig, hogy Sámuel az Úr prófétájául rendeltetett.” 1 Sám 3:19,20.
Az a tény, hogy az ő szavai beteljesedetek, bizonyítottan mutatták, hogy Isten vele volt, és bizonyíték volt az ő elhívására.
Egy prófétai elhívást a gyülekezet fogja felfedezni. Sámuel nem támasztott jogot magára nézve. Az egész Őzrael felfedezte az ő elhívását és elfogadta az ő szolgálatát. Egy valódi prófétát a többi keresztyén fogja felfedezni.

3. Hamis Istenek
Egy próféta, aki embereket hamis istenek dicsőítésére bátorít az nem igazi próféta. Még ha jeleket és csodákat visz is véghez, nem kell, hogy kövessük őt. Az ilyen személy hamis próféta. Egy igaz próféta mindig hűséges lesz Jézushoz és vágyakozik az ő dicsőségére.
„Mikor te közötted jövendőmondó, vagy álomlátó támad és jelt vagy csodát ád néked; Ha bekövetkezik is az a jel vagy a csoda, amelyről szólott vala néked, mondván: Kövessünk idegen isteneket, akiket te nem ismersz, és tiszteljük azokat: Ne hallgass efféle jövendőmondónak beszédeire, vagy az efféle álomlátóra; mert az Úr, a ti Istenetek kísért titeket, hogy megtudja, ha szeretiteké az Urat, a ti Isteneteket teljes szívetekből, és teljes lelketekből? (5 Mózes 13:13).
Jézus az egyetlen, aki ihlet és beteljesít minden próféciát. (Jel 19:10). Minden prófécia esetében ő kell, hogy legyen a középpontban.
A prófécia megerősít és kibővít egy látást; nem tud létrehozni semmit, ha semmi sincs ott. A látás ima által jön létre, Istent keresve, megosztva a szívünket az emberekkel a munkában. Ha ezek a dolgok hiányoznak, helyre kell állítanunk az emberek kapcsolatát Istennel, nem pedig látást továbbítani üres szíveknek. (Graham Cooke Fejlődés a prófétai ajándékodban 80.o.).

4. Jellem
A jellem a próféták megvizsgálásának legjobb módja. Jézus mondta,
„İrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, akik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeitek meg őket”. Máté 7:15,16.
Más szóval azt mondhatjuk, hogy rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Ha egy személy nem él szent életet, ő nem fogadható el, mint egy próféta. Egy igaz próféta be fogja mutatni a szellem gyümölcseit.
Azok az emberek, akik tartósan kirívó bűnben élnek miközben szellemi ajándékaikat gyakorolják, azoknak egy nagy törés következik be a személyiségükben, ami lelki, szellemi kudarcokat, érzelmi összeomlásokat, néha szellemi zavarokat, vagy testi betegségeket, kapcsolati problémákat és egészen gyakran erkölcsi elcsúszásokat eredményez. (Graham Cooke Fejlődés a prófétai ajándékodban 103.o.).
Könnyebb a vezetők számára a prófécia és a próféta elutasítása, ha vannak a próféta életében kifogásolható jellembeli dolgok. Ez emberi szemmel nézve törvényes okot ad az emberek számára a kijelentés elutasítására, jóllehet nem ez a helyzet az Úr szemével nézve. A prófécia megvizsgálásának módja az igazi motiváció kérdése. (Graham Cooke – Fejlődés a prófétai ajándékodban 297.o.).
5. Teológia
Amikor János az igaznak a hamistól való megkülönböztetéséről írt, azt mondta, hogy az igazság szelleme elismeri, hogy Jézus megjelent testben (1 Ján 4:2). Ez egy teológiai ellenőrzés. Egy igazi próféta rendelkezik a Jézusról szóló igazság pontos megértésével. Azok az emberek, akik furcsa dolgokat tanítanak Jézusról, azok hamis próféták.
Egyike a legfontosabb dolgoknak, amit meg kell tennünk a gyülekezetben, hogy akarjuk felkészíteni és megfelelő mederben tartani a prófétai szolgálatot, hogy lefejtsük róla a titokzatosságot és azokat a testi vágyakat, hogy szuperszellemit lássunk. Le kell, hogy vegyük a szemünket az emberekről és kell, hogy megmaradjunk Jézusra és az Ő szándékára fókuszálva. (Mike Bickle – Növekedés a prófétálásban 57.o.).
A próféták nem új igazságokat hoznak. A kijelentés egyszerűen a felszínre hoz egy már meglévő igazságot, és behozza azt a szívünkbe és a lelkünkbe. A kijelentés Isten írott igéjének éleslátásán alapszik, nem látásokon, álmokon és próféciákon. Ezek az egyéb dolgok egyszerűen csak eszközök az Őge világossá tételére, azok nem Őgék; nem több mint a vízvezeték, ami egyszerűen szállítja a vizet. (Chip Brogden – Az őrálló szolgálata).

6. Különbségtétel
Minden közösségben kell lenni olyan embereknek, akik rendelkeznek a különbségtétel ajándékával. İk képesek különbséget tenni a hamis és az igazi próféta között. Erre található egy példa az Ap.csel 16:1618ban.
„Lőn pedig, hogy mikor mentünk a könyörgésre, egy szolgálóleányka jöve előnkbe, kiben jövendőmondásnak lelke vala, ki az ő urainak nagy hasznot hajta jövendőmondásával. Ez követvén Pált és minket, kiált vala, mondván: Ezek az emberek a magasságos Istennek szolgái, kik néktek az idvességnek útját hirdetik. Ezt pedig több napon át mívelte. Pál azonban megbosszankodván, és hátrafordulván, mondá a léleknek: Parancsolom néked a Jézus Krisztus nevében, hogy menj ki belőle. És kiméne abban az órában.”
Egy szolgáló lányka kitartóan (több napon keresztül) a magasságos Isten szolgáinak hívta Pált és Silást. Ő képes volt megjósolni a jövőt. Ő be tudta azonosítani az Istenit is, így bizonyos értelemben beteljesítette mindkét feltételt, amit az 5 Mózes ad meg. Azonban Pál haragos lett és felismerte a szellemében, hogy a lányka egy jövendőmondó szellemmel rendelkezik. Kiűzte a szellemet belőle, és ő elveszítette a jövendőmondó képességét. Az elkövetkezendő napokban Isten fel fogja emelni az igazi prófétákat, de őket szintén sok hamis próféta fogja körülvenni. A gyülekezetnek meg kell tanulnia különbséget tenni az igazi és a hamis között.

Figyelmeztetés
Azzal együtt, hogy fontos a próféciák megvizsgálása, nekünk egy helyes magatartással kell rendelkeznünk. Megtagadva Isten szavának elfogadását, megcsúfolni egy prófétát vagy nevetségessé tenni egy próféciát, veszélyes lehet.
„A király pedig azt a főembert, akinek kezére [szokott] támaszkodni, oda rendelte a kapuhoz. És a nép eltapodá őt a kapuban, és meghala, amint az Isten embere megmondotta, aki megjövendölte ezt, mikor a király lement hozzá. Úgy történt, amint az Isten embere a királynak jövendölte: Két köböl árpát egy sikluson és egy köböl zsemlyelisztet egy sikluson adnak holnap ilyenkor Samaria kapujában. És ezt felelte volt a főember az Isten emberének, mondván: Hacsak az Úr ablakokat nem csinál az égen; akkor meglehet? és ő azt mondotta rá: Ímé te szemeiddel meg fogod látni; de nem eszel belőle. És teljesen így történt vele, mert eltapodá őt a nép a kapuban és meghalt.” (2 Kir 7:1720).
„Ő pedig monda néki: Nem menté el az én szívem [veled], mikor az a férfiú leszállott szekeréből elődbe? Most az ideje, hogy szerezz ezüstöt, és hogy végy ruhákat, olajfákat, szőlőket, juhokat, barmokat, szolgákat és szolgálóleányokat?! Azért rád és a te magodra ragad a Naámán bélpoklossága mindörökké. És kiment ő előle megpoklosodva, mint a hó.” (2 Kir 5:2627).
„És szóla Jeremiás mindazoknak a fejedelmeknek és az egész népnek, mondván: Az Úr küldött engem, hogy prófétáljak e ház ellen és e város ellen mind e szókkal, amelyeket hallottatok. Most azért jobbítsátok meg a ti útaitokat és cselekedeteiteket, és hallgassatok az Úrnak, a ti Isteneteknek szavára, és az Úr megbánja a veszedelmet, amellyel fenyegetett titeket. Én magam pedig ímé kezetekben [vagyok], cselekedjetek velem, amint jónak és amint helyesnek [tetszik] néktek. De jól tudjátok meg, hogy ha megöltök engem, ártatlan vér száll ti reátok és e városra és ennek lakosaira, mert bizony az Úr küldött el engem hozzátok, hogy a ti füleitekbe mondjam mind e szókat. "

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések