A PRÓFÉTA SZOLGÁLATA 7


A kijelentés átadása
Amikor Isten egy prófétai üzenetet ad, megadja az útmutatást is arra, hogy kellene azt célba juttatni. Prófétáknak bizonyosaknak kell lenni, hogy ők kapnak útmutatásokat, és a szerint kell cselekedniük. Egy üzenet, amit nem helyesen adnak át, érvénytelenné válhat, és egy téves prófécia válhat belőle.
Ezért a prófétának többet kell tudnia, mint amit mond. Neki fel kell fedeznie, hogy Isten meg akarja mondani neki azt is, hogyan kell célba juttatni. (John and Paula Sanford – Illés feladata 90.o.).
Sokszor a legnagyobb kihívás a próféták számára nem az, hogy Isten hangját meg kell hallani, hanem az, hogyan szolgáljanak az üzenettel bölcsen. Ez vonatkozik az időzítésre, a módszerre, a helyre, a megfogalmazásra, a szándékra, az összefüggésekre és a hallgató hozzáállására, amelyek segítik az átadást. (Tom Hamon – A bölcsesség és kijelentés szelleme).

Prófétikus módszerek
Egy üzenetet számtalan módon lehet átadni. Nyitottnak kell lennünk Isten minden kreativitására az üzenetének átadásában. Néhány módszer, amiket Isten használ:

Beszéd
A legáltalánosabb módszer egy prófécia átadására, hogy a próféta közvetlenül elmondja azt a címzett(ek)nek. Isten egy „kis isten”, aki beszél. Adni fog útmutatásokat a helyes időre és a helyre, hogy elmondja. A helyes időzítés és hely megkapása nagyon fontos.

Társalgás
Néha egy kijelentés lehet egy egyszerűen kimondott szó a kapó személy számára.
Sohasem szűnök meg csodálkozni azoknak a személyeknek a sokaságán, akik azt mondták nekem, hogy Isten beszélt rajtam keresztül, adva nekik konkrét útmutatást az életükre személyes gyötrelmük közepette nagy bátorításként. Amikor visszagondoltam az együtt eltöltött időre, csak egy asztali beszélgetésre emlékeztem, de ők prófétai igazságra emlékeztek. Nekem meg kellett osztanom azt, amit abban a pillanatban érzékeltem, de ők hallották Isten hangját abban a beszélgetésben. Mivel azonban én csak a csatornája voltam nem a forrása – a kommunikációnak, nem olyat osztottam meg velük, amibe Istent tudatosan bevontam volna. (Őverna Tompkins – Előrehaladás a prófétálásban 32.o.).

 Megbízás
Isten megbízhat valaki más személyt is, hogy adja át a próféciát. Amikor Jeremiás börtönben volt leírta az üzenetet és Baruch kellett, hogy felolvassa azt a címzettnek.
  
Igehirdetés
Egy Istentől való üzenet néha igehirdetés keretében kerül átadásra. A leg prófétikusabb üzenetek közül néhányat igehirdetés keretében hallottam átadni.

Írás
 Egy üzenetet le lehet írni és elküldeni a címzettnek. Ézsaiás és Jeremiás ’író próféták’ voltak. Az írások áldást jelentettek azok számára, akik olvasták a próféciát.
„Boldog, aki olvassa, és akik hallgatják e prófétálásnak beszédeit, és megtartják azokat, amelyek megírattak abban; mert az idő közel van.” (Jel. 1:3).

Példázat
Nátán elmondott egy történetet, amin keresztül átadta az ő üzenetét Dávid királynak. Ő valószínűleg nem kapott egy közvetlen üzenetet Nátántól.
„Elküldé azért az Úr Dávidhoz Nátán [prófétát], ki bemenvén hozzá, monda néki: Két ember vala egy városban, egyik gazdag, a másik szegény. A gazdagnak felette sok juhai és ökrei valának; A szegénynek pedig semmije nem vala egyéb egy kis nőstény báránykájánál, amelyet vett és táplált vala, s felnevelkedett nála gyermekeivel együtt; saját falatjából evett és poharából ivott és keblén aludt, és néki olyan vala, mintegy leánya. Mikor pedig utazó vendége érkezett a gazdagnak: sajnált az ő ökrei és juhai közül hozatni, hogy a vendégnek ételt készítsen belőle, aki hozzá ment vala; hanem elvevé a szegénytől az ő bárányát, és azt főzeté meg a vendégnek, aki hozzá ment. Akkor felgerjede Dávidnak haragja az ember ellen, és monda Nátánnak: Él az Úr, hogy halálnak fia az az ember, aki azt cselekedte. A bárányért pedig négy annyit kell adnia, mivelhogy ezt mívelte, és annak nem kedvezett. És monda Nátán Dávidnak: Te vagy az az ember!” (2 Sám 12:17).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések