A PRÓFÉTA SZOLGÁLATA 6

Üzenetet (kijelentést) kapni
Csak egy mód van, hogy kijelentést kapjunk az Úrtól.
Várni az Úrra
Keresni a Szent Szellemet
Imádkozni
Olvasni az Igét
Azután cselekedd meg mindezeket a dolgokat néhányszor. Ahhoz, hogy felismerd egy személy hangját, jól kell ismerned őt. A prófétáknak ki kell fejleszteni egy nagyon szoros kapcsolatot Istennel, mielőtt meg tudják hallani az Ő hangját. A kulcs az Úr jelenlétében állás és a szellemben járás. Nem mondhatjuk azt az Úrnak, hogy mikor beszéljen. Nekünk kell várni Őreá. Néha beszél egy személyhez kétszer vagy háromszor gyors egymás utánban, azután évekig nem beszél. Ő a fejedelem, nekünk kell várni rá, hogy jöjjön. (Jer 42:7).
A prófétáknak a történelem tudósainak kell lenni. Tudósoknak kell lenni a jelenkor eseményeiben is. Egy nemzeti történelem egésze egy feljegyzés Istennek az ő embereivel való kapcsolatáról. A prófétai üzenetet ezzel összhangban kell kimondani.
A pünkösdi karizmatikus mozgalom hibáinak egyike, hogy beskatulyázza a prófétát és azt mondja, hogy neki egy olyan valakinek kell lenni, aki bemutatja a természetfeletti ajándékot azzal, hogy prófétál, de gyakran elvetik az olyan emberek prófétikus hangját, mint Chuck Colson vagy mások, akik világos hangon szólnak a mi generációnkhoz. (Jim Wies – Különböző típusú próféták).
Különböző emberek és személyek különböző módon hallják Istent. Minden prófétának meg kell találnia a számára legjobb módot. Az Úr beszél a prófétákhoz álmokon és látásokon keresztül és néha szemtől szembe.
„Ha valaki az Úr prófétája közöttetek, én megjelenek annak látásban, vagy álomban szólok azzal. Nem így az én szolgámmal, Mózessel, aki az én egész házamban hív. Szemtől szembe szólok ő vele, és nyilvánvaló látásban; nem homályos beszédek által, hanem az Úrnak hasonlatosságát látja. Miért nem féltetek hát szólani az én szolgám ellen, Mózes ellen?” (4 Móz.12.68).
A legfontosabb képesség, hogy megtanuljuk meghallani a Szent Szellem hangját.
"Még sok mondani valóm van hozzátok, de most el nem hordozhatjátok. De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, amiket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek. Az engem dicsőít majd, mert az enyémből vesz, és megjelenti néktek. Mindaz, ami az Atyáé, az enyém: azért mondám, hogy az enyémből vesz, és megjelenti néktek.”
(Ján 16:1215).
Egy próféta nem választhatja meg, mikor kapjon üzenetet. Elizeus nem akart kijelentést keresni vezetésre vonatkozóan egy gonosz király számára.
„És monda Josafát: Nincs itt az Úr prófétái közül egy sem, hogy általa tanácsot kérhetnénk az Úrtól? És felele egy az Izráel királyának szolgái közül, és monda: Őtt van Elizeus, a Sáfát fia, aki Őllésnek kezeire vizet tölt vala. És monda Josafát: Nála van az Úrnak beszéde. És alámenének hozzá az Izráel királya és Josafát és az Edom királya. És monda Elizeus az Izráel királyának: Mi közöm van hozzád? Menj a te atyádnak és anyádnak prófétáihoz! És monda néki az Izráel királya: Ne [utasíts el]; mert az Úr gyűjtötte össze ezt a három királyt, hogy a Moáb kezébe adja őket. És monda Elizeus: Él a Seregek Ura, aki előtt állok, ha nem nézném Josafátnak, a Júda királyának személyét, [bizony] téged nem néznélek, és rád sem tekintenék; Hozzatok ide egy énekest. És mikor énekelt előtte az éneklő, az Úrnak keze lőn ő rajta.”
(2 Kir 3:1115).
Néha az imádat és az éneklés segíti a prófétát, hogy meghallja az Úr hangját. Ezért kéri Elizeus az énekest.
Lloyd Philips tizenkét módját sorolja fel annak, hogyan tudjuk meghallani Isten hangját.

Benyomások
Egy benyomás olyan, mint egy érzés vagy megérzés. Gyakran kapok érzést, hogy a Szent Szellem szorongat bizonyos módon. Ez a megkülönböztetés egyik formája. Egy csendes kis hang valójában ebbe a kategóriába tartozik. Mindannyian abba a kategóriába tartozunk, akik kaphatunk inspirációkat és hallhatjuk Isten hangját, és azt elmondjuk.

Egy felismerés vagy bizonyosság
Róma 9:1 mondja, "Őgazságot szólok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem velem együtt tesz bizonyságot a Szent Lélek által". Mindannyiunknak van egy belső bizonyossága. Ezt úgy hívhatjuk, hogy Krisztus bennünk él. Ez azt jelenti, hogy Krisztus értelme mondja nekünk, hogy ezt tegyük, vagy azt ne tegyük.

Meg tudunk érezni dolgokat
Kaphatunk dolgokat a lelkünk és a testünk érzései által. Az Őge nem a te testedből jön, de az Őge tud hatni a testre. Gyakran érzékelem, hogy a Szellem megérinti a testem egy részét annak érdekében, hogy közöljön velem egy üzenetet.
Látások
A látások első és legáltalánosabb megnyilvánulása a szellemünk látása a szívünkben. A szemünk ilyenkor lehet nyitva vagy csukva. Egy látást látni és értelmezni az, nem ugyanaz.

Természetfeletti érzékelés
Ezen a szinten az öt érzékszerv jóval erősebben működik érzékelésben és képességben, mint normális esetben. Valaki megtapasztal 'xsugaras látást' megadva a képességet, hogy lásson valamit azáltal; pld. szaglás vagy hallás magasabb érzékelése. Valaki hallja egy beszélgetés hangját egy olyan távolságból, amit nem hallhat természetes fizikai érzékelése által.

Álmok
A következő szint az álmok. Őlyeneket látunk végig a Biliában. Jákób Bethelnél látta az angyalokat le és fel közlekedni a létrán. József látott álmot és látást a holdról és csillagokról. Isten gyakran fog használni álmokat, hogy közöljön egy figyelmeztetést és más fontos információt velünk annak érdekében, hogy elkerüljük amennyire lehet
– az érzékeinkre ható sok zavaró hatást.

Nyílt látások
Ez az az eset, amikor a szem nyitva van és valaki szellemi dolgokat lát, úgy hogy azok normál módon, szemmel láthatóan jelennek meg. Lehetséges, hogy a nyílt látás olyan valóságos lehet a mi szemeinknek, hogy csak később értjük meg, hogy az valójában nyílt látás volt. Hasonlóan lehetséges, hogy bevonjunk a fizikai érzékelésbe egy szellemi jelenséget és csak később állapítható meg, hogy az nem egy látás volt. Ez történt Péterrel az Ap.csel 12:11ben.

Elragadtatások
Ez a megnyilvánulás különbözik a látástól, mert valaki nyugodtan szét tud nézni a környezetében. Az elragadtatásban a környezet ideiglenesen ki van iktatva mindaddig, míg Isten akarja azokat ismét felfedni. Ez is megtörtént a Péterrel az Ap.csel 10ben.

Hallható hangok
Ap.csel 9 beszámol Pálnak az Úrral való találkozásáról, amikor Damaszkuszba utazott. Ő leesett a földre és egy beszélgetés történt az Úr és ő közötte. A 7. vers mondja, hogy a többi ember, akik ott álltak hallották a hangot, de nem láttak senkit. Pál számára az egy füllel hallható hang volt. A tapasztalatom szerint, Isten hallható hangja mindig egy változást hoz az életben, függetlenül a beszélgetés hosszától vagy rövidségétől.

Angyalok látogatása
Angyalok tudnak nekünk információkat hozni. Egy angyal jön Dánielhez, hogy magyarázatot hozzon neki. Angyalok jöttek Ábrahámhoz, mert ott valami fontosnak meg kellett történnie, amiről kellett, hogy informálva legyen. Mária beszélt Gábriel angyallal, ugyanazzal az arkangyallal, aki Dánielt is tájékoztatta. Józsefnek egy angyal szolgált egy álom által, ugyan úgy, mint Jákóbnak.

Az Úr meglátogatása
Néha van olyan megbízatás, amikor az Úr Jézus maga intézkedik. Gyakran nehéz kifejezni emberi szóval egy személy számára, ami ilyenkor megtörténik. Az nem lehet valami olyasmi, amiről Ő azt akarja, hogy az emberek tudjanak, különösen, mert sok ember nem hinné azt el.

Térben és időben való áthelyezés
Pál és János is beszámol a harmadik égbe való elragadtatásukról. İk Krisztus Teste felé szolgáltak, hogy elvigyék ahhoz Isten szavát úgy, hogy a test virágozzon, úgy hogy rendbe hozzák és felkészítsék arra, ami várható.
Számos jó könyv van Isten meghallásáról.
                Jack Deere – Meglepődve Isten hangjától 1996
                Clifford Hill – a prófécia múltja és jelene 1989.

A prófétai szolgálat az Úr jelenlétében való időzést igényel. Jeremiás úgy hívja ezt, hogy ‘az Úr tanácsában állva, hogy lássa vagy hallja az ő szavát’ (Jer 23:18).
Minden prófétának a felkészítés végére el kell jutni erre az eredményre. Meg kell tanulniuk, hogyan hallják meg Isten hangját látásban vagy álomban. Finomítaniuk kell az észlelési és felismerési ajándékukat gyakorlás közben. Meg kell tanulnia, hogyan kombinálja a bátor őszinteséget és a tartózkodó udvariasságot. Ősmerniük kell a törvényt (Írást) – mikor és hogyan kövessék a Szellem vezetését a törvény betűin túl kegyelemben. Mindenekelőtt megtanulja a közbenjárás erejét és módját és azt, hogyan mozgósítsa a Testet. (John and Paula Sanford – Őllés feladata 64.o.).
Egy próféta sohasem fog elkezdeni egyetlen dolgot sem egyedül. Neki kell, hogy legyen határozott és tökéletes vezetése Isten által minden szótagra vonatkozóan, amit Ő kiejt. (Art Katz – Egy próféta szíve).
Ez az állítás szépen összefoglalja azt a módot, ahogyan minden próféta Isteni vezetést kapott. Megtanultak Istenre hallgatni, hogy elmélkedjenek az ő szaván, hogy engedelmeskedjenek az Ő gondolatainak, hogy Isten Szelleme által legyenek vezetve, és néha képeket kapjanak, ami által üzenetet közöl velük. (Clifford Hill – prófécia, Múlt és Jelen, p.35).
A prófétikus szolgálat magába foglal olyan dolgok látását, amint azok valójában vannak. (Őan Breward).
A prófétáknak nemcsak körültekintőnek kell lenni, hogy meghallják Isten hangját, hanem azt is meg kell tanulniuk, hogy az emberi kívánságok hatással tudnak lenni az Ő meghallására. (John and Paula Sanford – Őllés feladata 97.o.).
Csak akkor fogunk valódi és tökéletes prófétai látással rendelkezni, ha az ő szemével látunk. (Rick Joyner – A próféta szolgálata).

Várakozás
Amikor egy üzenetet kapunk az Úrtól az első dolog, amit kell, hogy megtegyünk;kérdezzük meg, hogy mit akar, hogy tegyünk vele. Nem kell azt gondolnunk, hogy İazt akarja, hogy azt hirtelen kimondjuk. Lehet, hogy Ő azt akarja, hogy tartsuk meg és
gondolkozzunk el rajta, várjunk és imádkozzunk. Kérnünk kell egy magyarázatot és vezetést is arra, hogyan adjuk azt át. Sok valódi üzenet kárba veszik, mert azokat nem a helyes módon adják át.
Karizmatikus és pünkösdi körökben a hangsúly a spontaneitáson és az üzenet minél előbb való átadásán van. Néha jobb lenne, ha csak megkapnánk az üzenetet és „kiköltenénk” azt. Miközben a próféta hordozza a terhet Isten gyakran világossá teszi, és meghatározza annak célját. Kockázatos, ha egy próféta továbbad egy üzenetet, azonban ez nem nagyobb, mint az a kockázat, hogy egy személy továbbadva spontán módon egy próféciát, ami nem teljes és mások fogják azt teljessé téve befejezni.
Semmilyen körülmények között ne osszuk meg ezt a kijelentést a barátainkkal és a haverjainkkal. Istenhez kell mennünk azt követően vezetésért. Jól hangozhat vagy vonzónak tűnhet, hogy megosszuk azt a közvetlen szeretteinkkel. Mégis a tapasztalatom szerint ezen esetek 90 %ában katasztrófa történik. Nem tudhatjuk mindig, mi van a barátaink szívében vagy milyen megbántódás, sebek vagy vélemények lapulnak a felszín alatt. Sok kezdő próféta „pörköli meg más emberek bajuszát”, gyakran rossz célból!! (Graham Cooke Fejlődés a prófétai ajándékodban 272.o.).
Egy prófétai szolgálónak fegyelmeznie kell magát, hogy maradjon csendben, amikor az Úr csendben van. (Mike Bickle – Növekedés a prófétálásban 105.o.).
Amikor csalódottság van jelen egy személy életében, valószínűleg helyesen fog látni és hallani dolgokat, de a magyarázat teljesen rossz módon történhet. (Graham Cooke
– Fejlődés a prófétai ajándékodban 322.o.).
Egy próféta szereti hallani Istent, de néha a kapott üzenetet kínos lehet elhordozni.
„És a szózat, amelyet hallottam az égből, ismét szóla nékem, és monda: Menj el, és vedd el azt a nyitott könyvecskét, [mely] a tengeren és a földön álló angyal kezében [van]. Elmenék azért az angyalhoz, mondván néki: Add nékem a könyvecskét. És monda nékem: Vedd el és edd meg; és megkeseríti a te gyomrodat, de a te szádban édes lesz, mint a méz. Elvevém azért a könyvecskét az angyal kezéből, és megevém azt; és az én számban olyan édes vala mint a méz; és mikor megettem azt, megkeseredék az én gyomrom. És monda nékem: Ősmét prófétálnod kell néked sok népek és nemzetek, és nyelvek és királyok felől." (Jel. 10:811).
Valaha egy próféta ha kijelentést kapott neki el kellett kezdeni közbenjárni. (Chip Brogden – Az őrálló szolgálata).

Prófétai csoportok
Amikor több próféta együtt munkálkodik, a kenet megtöbbszöröződik, és nem összeadódik. A Szent Szellem szereti „darabokra hasogatni” a kijelentéseket, mint egy fűrészgép, hogy különböző embereknek egy egy darabját adja, és akkor nézi az izgalmukat, mikért rakják azt helyesen össze.
Ennek a másik oldala az, hogy mi gyakran azt feltételezzük, hogy mi a teljes képet birtokoljuk, holott csak a fűrészgép által levágott egy darabkát birtokoljuk. Az a darabka, amit birtokolunk szép, de kell, hogy beillesszük a teljes képbe. Azt gyanítom, hogy a magányos próféták csak részüzeneteket adnak át az emberek igen nagy részének.
Az „egyszemélyes zenekar” (magányos szolgálat) sohasem volt része az Isteni „háztartásnak”. A magányos próféta (a magányos evangélista, a magányos pásztor) sohasem fogja megtapasztalni az első Pünkösdöt. A ’nagy ember szindróma’ egy átok a gyülekezeten. Az Isteni „háztartás” (gondoskodás) az, hogy a nagy Szent Szellem munkálkodik a sok kis ember összességén.
Jóllehet nagy erő van több próféta együttműködésében (1 Kor 14:29), de kockázata is van. Láttam egy prófétai csoportot együtt és személy szerint mind gazember volt. Az eredmény nem volt szép látvány.
Isten szerint való dolog, hogy néhány prófétát összehozzunk valakivel, akinek pásztori ajándéka van, de egy evangélista jelenléte szintén jó. Az utóbbi segítene a prófétákat lábukkal a földön tartani. (Nem egy egyszemélyes pásztorra gondolok. Ő megpróbálná kontrollálni az egész dolgot).
A valódi biztonság egy kiegyensúlyozott szolgálatban van. Amikor több ember különböző ajándékokkal (ami néha összekapcsolódik) engedelmeskedik egymásnak szeretetben, a kenet még tovább többszöröződik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések